DutchEnglish

Autodidact

De Elderman is Arjan Winkelaar, geboren 1971 en al vanaf jonge leeftijd gefascineerd door de schone kunsten. Vanaf het moment dat hij de  Surrealistische beweging leerde kennen, wist hij dat kunst zijn bestaan vorm zou geven.

Toch was het niet de kunstacademie die hem onderwees in het kunstenaarschap. Een andere roeping, namelijk die van de psychologie, trok hem in eerste instantie weg van de schone kunsten. Om later in het leven naar de achtergrond te verdwijnen om de kunst helemaal toe te laten.

Zonder opleiding in de kunsten is het hem gelukt om aanzien te verkrijgen in de wereld van de tekenkunst en analoog gemaakte collages. Tekenen is leven is een gevleugelde uitspraak.

Storytelling

Het verhaal is een belangrijk onderdeel van kunst. Voor Arjan Winkelaar is het zelfs het meest belangrijke in de kunst. Het is zijn wens om de kijker mee te nemen in een wereld die ze nog niet kenden, om ze te leiden langs paden waarvan je het bestaan niet vermoedde. Soms is het verhaal dat verteld wordt even duidelijk als zonlicht dat op het gras valt, op andere momenten kijk je en zie je allerlei details die het verhaal voor je ogen ontvouwen.

In beide gevallen wordt er van je gevraagd om zelf het verhaal te vinden. Alles wat je nodig hebt wordt gegeven, alleen wordt je niet voorgekauwd. Het verhaal dat je zelf kan vertellen is belangrijker dan enig verhaal dat iemand anders je kan voorhouden. De beelden zijn gevuld met magick en het is aan jou het eruit te halen.

Magick

Het feit dat het universum bestaat is bewijs genoeg dat magick echt is. Iets dat we niet dien te verwarren met magie, omdat niets meer is dan de illusies die goochelaars uitvoeren op toneel. Magie is bedoeld om ons te vermaken en magick is er om het universum vorm te geven.

Het werk van Arjan Winkelaar is doordrongen van magick. Naast het maken van talismannen om de intenties van mensen kracht bij te zetten, om het universum iets scherper te maken, zijn de tekeningen ook uitingen van magick. Het zijn meer dan afbeeldingen en bevatten de verhalen die uit ze spreken meerdere lagen. 

Magick is dan ook geen illussie, maar een feit dat je vast kan houden en waarmee je de wereld kan vormen naar je eigen wensen.