DutchEnglish

Niets is waar, alles is geoorloofd

Filosofie - willekeurige gedachten - overdenkingen

In de wetenschappelijke principes van de chaos-theorie bestaat de wereld niet uit wat we zien, voelen en/of denken. Alles is mogelijk binnen de chaos theorie. En omdat alles mogelijk is kan je ook zeggen dat alles geoorloofd is, wat het ook zeer zeker is. Deze principes zijn vooral in de paradigma’s van de chaos-magie, een geloofssysteem dat alle vormen van theoretische magie, dogma’s, wetenschap en wat dan ook gebruikt om tot de magische intentie te komen die de beoefenaar voor ogen heeft, verankerd. In de chaos magie is niets zo gek als wat de beoefenaar voor ogen heeft. Er zijn geen grenzen en de grenzen die er zijn bestaan alleen omdat jij vindt dat ze er moeten zijn. Een idee dat we volledig kunnen doortrekken naar de kunst. In de kunstwereld is ook niets waar en alles geoorloofd. Alles is kunst, zoals ook helemaal niets kunst is. Of kan zijn.
Kunst in de simpele vorm

Voor veel mensen is kunst niets meer dan een schilderij aan de muur. Een beeldhouwwerk in de gang. Een serie van tekeningen in een museum. Werken die ze zien in musea, galeries of waar ze zonder op te kijken langslopen op straat. Ze zien niets dat kunst overal is. Dat kunst hetgeen is dat de wereld maakt die ze zien en ervaren. En daar is ook niets mis mee. Het willen doorgronden van kunst is een onbegonnen taak. Een onmogelijkheid die alleen mogelijk wordt door zelf kunst te gaan maken, om er dan achter te komen dat je eigenlijk niets weet. Dat je alleen je eigen wereld verder vorm geeft.

Zoals net gezegd kan alles kunst zijn, terwijl niet alles kunst is. Iemand kan hard roepen dat hij/zij kunstenaar is, het wil nog niet zeggen dat wat ze maken kunst is. Zelfs als hun omgeving zegt dat ze kunstwerken afleveren, hoeft dat niet te betekenen dat het kunst is. Andersom werkt het precies hetzelfde, iemand die haar/zijn sporen heeft verdiend met het maken van kunst doet dit niet constant. Niet alles wat uit die handen komt is kunst. Terwijl je wel dit allemaal tot kunst kan uitroepen, als je de principes van hoe niets waar hoeft te zijn en alles geoorloofd is verder doorgrond hebt. Of juist niet, want de waarheid die jij hanteert is anders dan mijn waarheid. Anders dan wat de buurman zegt. En die galeriehouder, waarvan jij vindt dat ie zo moeilijk kijkt, houdt er weer een heel ander idee op na.

De maakbare wereld

In alle vormen van waarheid is er slechts één waar we het allemaal mee eens kunnen zijn en dat is dat de wereld volledig maakbaar is. Neemt niet weg dat iedereen een wereld om te maken voor zichzelf heeft. Mijn wereld is er eentje die bol staat van de magie. Niet de podium-tovenarij van Hans Klok, maar echte onversneden magie. Het geloof in Goden, demonen, engelen, entiteiten en dingen die meeste mensen naar het paranormale schuiven. Waarbij ik overigens niet zeg dat ik in Goden, demonen, engelen, geesten, entiteiten of aanverwante dingen geloof. Het enige wat ik zeg is dat mijn wereld vol met magie zit en dat ik dit als een waarheid zie. De entiteiten, demonen en Goden zijn wezens die zich in mijn kunst ophouden. Die leven in de verhalen die ik vertel en tevens zich ophouden in de wereld om mij heen. Ze zijn onderdeel van het geheel en het leven. 

Voor mij is er geen ruimte voor zogenaamde sociaal geëngageerde kunst, werken met een politieke lading en een boodschap waar werkelijk niemand op zit te wachten. In mijn ogen is er ook niets makkelijker dan politiek en sociale vraagstukken in je kunst te verwerken. En behalve dat het makkelijk is levert het ook kunst op die het gebrek aan fantasie niet kan verbergen (al zijn er uiteraard uitzonderingen, maar daar hoort iemand als Banksy zeker niet bij). Het laat ook zien dat je denkt dat de wereld waarin je leeft niet veranderd kan worden. Dat alles wat er gebeurt buiten jouw invloedsfeer ligt en onderhevig is aan de grillen van andere mensen. Iets wat mij niet alleen heel eng lijkt, maar vooral heel benauwend. Mijn wereld is wel maakbaar. Gevormd naar het idee dat ik heb hoe de wereld eruit zou moeten zien. Met de dingen waar ik blij van wordt. Waar lief en leed zich afwisselen in gelijke delen. Een plek waar niemand het leed in de wereld op de schouders hoeft te nemen, omdat dit soort meta-gedachten geen plaats hebben in een normaal mensenleven.

Magie en het magische denken

Nu hoor ik je denken dat het leed van de wereld, de armoede, oorlogen en religieus fundamentalisme niet weggaat, omdat iemand besluit er niet naar te kijken. Waarop ik alleen kan antwoorden dat ik dit helemaal niet gezegd heb. Het enige wat ik zeg is dat ondanks al deze grote zaken de wereld nog steeds bestaat uit het lief en leed van de gewone mensen. Dat we allemaal boodschappen doen, het eten koken, onze geliefde kussen en blij zijn dat de kinderen het zo goed doen op school. Dat het zogenaamde leed van de wereld alleen in de huiskamer terechtkomt, omdat je besluit dat het onderdeel van jouw wereld moet zijn. Jij maakt jouw wereld en ik maak die van mij. In mijn wereld is geen plaats voor zaken die zó groot zijn dat ik ze niet kan veranderen. Is er wel oorlog, maar zelfs in oorlogsgebieden bestaat er het menselijk lief en leed. Zelfs daar doen mensen de boodschappen en kussen ze hun geliefden. Zelfs daar blijft het persoonlijke plezier bestaan. Dat is een wereld waar de magie nog levend is. En in mijn wereld gaat het zelfs nog verder doordat er plaats is voor wezens die voor de meeste mensen niet horen te bestaan. Het is een wereld waar de fantasie rijker vloeit dan de wijntjes op zondagmiddag.

Het is deze fantasie die ik loslaat in mijn kunst. In mijn tekeningen en de verhalen die ik daarmee wil vertellen. Of gewoon in de verhalen die ik met woorden schrijf. De magie van het woord, van het verhaal en van de wereld bevolkt door Goden en entiteiten. Een wereld waarin vogels vliegen, dieren die volledig zwart zijn toch een rood hoofd hebben en waar het leven dat we zien net eventjes anders is, dan we oorspronkelijk dachten. Het is een plek waar niets waar is en alles geoorloofd.