DutchEnglish

Opdrachten - het hoe, wat te doen en met welke redenen

Opdrachten - kunst - ideeën - kostenberamingen

Op onregelmatige momenten krijg ik de vraag of ik ook in opdracht werk. Het antwoord hierop is vrij simpel, omdat ook mijn schoorsteen moet blijven roken en net als ieder ander hou ik wel van een beetje beleg op mijn brood. Ik werk dus ook zeker in opdracht, al neem ik niet elk verzoek om te tekenen aan als opdracht. Er zijn namelijk dingen die ik niet doe, niet kan of niet boeiend genoeg vind om te tekenen. Buiten dat om vind ik het leuk om speciaal voor jou een tekening te maken. Om iets te tekenen wat jij graag zou willen zien en aan je muur wilt hangen. Om het makkelijk te maken zal ik hieronder een uitgebreide opsomming geven van de mogelijkheden, onmogelijkheden en de precieze kosten die gemoeid zijn met een werk in opdracht.

Wat is een werk in opdracht?

Zodra jij bedenkt ‘Dat zou ik graag getekend willen zien’ en je legt deze vraag bij mij neer zijn we bezig met een werk in opdracht. Zolang het gaat om iets wat ik kan (en wil) tekenen en we tot een wederzijdse overeenkomst kunnen komen is er sprake van een werk in opdracht. Eigenlijk heel simpel, maar alsnog heel anders dan de werken die elders op deze site te vinden zijn. Een werk dat ik gemaakt heb omdat ik de behoefte voelde om dat te maken is namelijk geen werk in opdracht. Alles wat jij verzint voor mij om te tekenen is iets wat ik niet bedacht heb om te gaan tekenen. Op zich vrij logisch natuurlijk.

Welke onderwerpen kan ik voor je tekenen?

Laat ik beginnen met de dingen die je mij beter niet kan vragen om te tekenen. Om te beginnen zijn portretten beter van niet. Ik vind zelf dat ik helemaal niet goed in portretten ben. Het maken van een portret is een tak van sport die ik niet beheers en om eerlijk te zijn ook niet leuk vind om te doen. Dus als je op zoek bent naar een getekend portret van jezelf, je partner, de buurman of je huisdieren ben je bij mij aan het verkeerde adres. Ik kan en wil dat niet doen. Geen portretten!

Hetzelfde geldt voor dingen natekenen. Als je bijvoorbeeld een ei nagetekend wil hebben, een dode vogel of een willekeurig voorwerp hoef je ook niet bij mij te zijn. Ik kan heel goed dingen natekenen, maar er zit totaal geen uitdaging in zo’n tekening. En als er geen uitdaging is dan vind ik het niet interessant genoeg om je opdracht aan te nemen.

Echter als je zegt dat je een ei nagetekend wilt hebben en dat ik verder mag uitzoeken hoe de tekening eruit komt te zien ben je bij mij aan het juiste adres. Dan maak ik graag een tekening voor je. De mate van vrijheid om de tekening in te vullen is voor mij de reden om graag met je in zee te gaan.  Nu hoor ik je vragen: ‘Dat is toch precies hetzelfde? Iets natekenen is iets natekenen..’ En toch is het geheel iets anders. Alleen een ei, een dooie vogel of wat dan ook op papier zetten is iets wat er bij mij heel saai uit komt te zien. Dat kunnen andere mensen veel beter. Ik wil een tekening volume geven. Het onderwerp voorzien van een leven, een verhaal en het idee dat er veel meer inzit dan je op het eerste oog ziet. Dat lukt niet met alleen het onderwerp zelf te tekenen.

Wat zijn de kosten?

Zoals gezegd is een werk in opdracht iets totaal anders dan een werk wat ik in mijn vrije tijd maak. Daarom zijn opdrachten in prijs ook iets duurder dan de gewone reguliere werken die je in de shop kan kopen. Het blijft tenslotte jouw idee dat ik omzet in een tekening en daar moet ik meer moeite voor doen dan bij een eigen werk. Om die reden hanteer ik ook slechts twee formaten papier waaruit je kan kiezen. Dit ook om de prijzen overzichtelijk te houden.
Het kleinste formaat dat ik hanteer is 29,7 x 21 cm. Dit is een A4-tje, mocht je vergelijkingsmateriaal zoeken. Op zich een mooi formaat, niet te klein en ook niet gigantisch groot. Voor een tekening van dit formaat vraag ik € 175,-.
Daarnaast kan je kiezen uit een tekening van 43 x 33 cm. Dit kan je vergelijken met een A3, alleen heb je dan ietsje meer papier om aan de muur te hangen. Een tekening van dit formaat kost € 250,-.

Als je mij vraagt wat de mooiste resultaten oplevert zou ik zeggen het grootste formaat. Op een vel papier van 43 x 33 cm kan ik veel meer details kwijt, veel meer het verhaal van het onderwerp belichten dan ik op een kleiner formaat zou kunnen. Edoch snap ik ook dat het prijsverschil je laat kiezen voor het kleinere formaat en ook dat is niet erg. In beide gevallen zal ik proberen zo goed mogelijk jouw idee over te brengen.

En nu verder?

Om alles even op een rijtje te zetten. Je hebt bedacht wat je mij wilt laten tekenen. Het is geen portret en ook niet een op zichzelf staand iets. Je wilt iets dat verwerkt wordt in een grotere voorstelling, een tekening die gemaakt wordt in mijn stijl en waarbij het mij vrij staat om dit in te vullen naar mijn idee. Je hebt bedacht op welk formaat dit moet en bent ook bereid de kosten hiervoor te dragen. Dan kan je contact met mij opnemen via het formulier hiernaast. Ik zal dan je voorstel bekijken en hierop terugkomen met wat ik ervan vind. In de meeste gevallen zal ik je opdracht ook aannemen.

Voordat ik begin aan je opdracht vraag ik een aanbetaling van € 50,- (ongeacht welk formaat je kiest) en zodra ik deze ontvangen heb ga ik aan de slag. Ik zal eerst een opzet maken van je idee en je dit toesturen. Zodra je hierover tevreden bent ga ik verder met je tekening. Je mag dus een opzet gewoon afkeuren. Het gaat mij erom dat jij tevreden bent met de tekening die je krijgt. Zodra je tevreden bent met de opzet gaat de rest van de tekening ingevuld worden. Naar gelang jouw wensen hou ik je op de hoogte van de voortgang. Zodra de tekening helemaal klaar is stuur ik je een foto van het resultaat en verzoek ik je om het resterende geld aan mij over te maken, waarna ik de tekening verpak en via pakketpost aan je opstuur.

Nog ter aanvulling:

Indien we halverwege de opdracht besluiten om niet verder te gaan met de tekening, enerzijds omdat jij vind dat het totaal niet de kant opgaat die jij graag ziet of anderzijds doordat jouw wensen totaal niet overeenkomen met de mogelijkheden die ik je kan bieden, zal de € 50,- niet geretourneerd worden. De aanbetaling is voor het inhuren van mij en het werk dat ik in de aanloop voor je verricht heb. Zoals gezegd met je een opzet afkeuren en aangeven wat je anders zou willen zien, alleen is dit gelimiteerd tot drie keer. Als je na de derde keer nog niet tevreden bent zal ik stoppen met de opdracht. Hetzelfde geldt voor wanneer ik helemaal klaar ben met je tekening en je besluit dat het toch allemaal anders moet. In dat geval had je in de aanloopfase moeten aangeven dat je niet tevreden was en dingen anders wilde.

Voor de rest wil ik graag een tekening voor je maken. Vind ik het leuk om jouw idee te vatten in een opdracht en zie ik ernaar uit wat je hebt bedacht om getekend te laten worden. Laten we aan de slag gaan!

Stuur mij een bericht met je idee, je wensen, welke grootte en andere noodzakelijk informatie via de contact-pagina en ik kom zo snel mogelijk bij je terug.