DutchEnglish

Talismannen - de zin, het doel en functie in jouw leven

Op een dag komt alle magie in de wereld samen in een kluwen wol en zal je leren dat de wetenschap deze allang ontrafeld heeft.

Voordat ik iets zinnigs kan zeggen over een talisman of zelfs de functie ervan in het leven en de wereld waarin we ons bevinden is het goed als we een paar basisregels neerleggen. Alleen zijn het dan niet echt regels, dan wel begrippen die aangestipt moeten worden voordat we in het onbekende springen dat we wereld rond talismannen vormt. Om te beginnen: In de jaren twintig van de vorige eeuw werd onomstotelijk vastgesteld dat alles wat wij als materie ervaren bestaat uit energie. Werkelijk alles is energie, zelfs de bank waar je dagelijks op plaatsneemt en de boterhammen die je als voedsel tot je neemt. Energie is alles wat het maakt.

Dat schept gelijk enkele mogelijkheden. Bijvoorbeeld dat de wereld die wij ervaren helemaal niet echt is, dat we simpelweg in een hologram leven. Een holografisch universum om het simpel te zeggen en theoretisch fysica schrijven er al lange tijd over. Feitelijk gezien ook niet raar, als je bedenkt dat alles wat je ervaart door je hersenen omgezette signalen zijn. Ook daaraan toevoegt dat de boeddhisten, het hindoeïsme en sjamanen uit de verschillende natuurreligies spreken van soortgelijke ideeën (in meer of minder verhullende woorden) is het helemaal niet raar dat de cirkel hiermee rond wordt. Het zet in ieder geval de weg open naar een wereld waar magie echt is en Harry Potter nog steeds een werk van fictie.

Een magische wereld

Wat als de realiteit uit energie bestaat? Dat alles wat je ziet niets meer dan een omzetting van signalen in je hersenen is? Zou dat betekenen dat je de wereld volledig kan vormen, zoals je dat ook in lucide dromen kan doen? Op zich zou ik hier vrij gemakkelijk positief op kunnen antwoorden, dat het inderdaad mogelijk is. Alleen is het antwoord niet zo eenvoudig als het op het aan de oppervlakte lijkt. De manifestatie van jouw leven is precies wat het is, wat jij denkt dat het zou moeten zijn en wat je verwacht dat het leven in petto heeft. En net als beginnen met lucide dromen is het helemaal niet makkelijk om de dingen te veranderen. Als dat het geval was zouden er niet honderdmiljoen-miljard zelfhulp-coaches, goeroes en religieuze leiders zijn die je komen vertellen hoe je het beste je leven kan leven. Die allemaal roepen dat de wereld echt is en dat je door hun regels te volgen precies krijgt wat je nodig hebt of zelfs beter in het volgende leven. Wat als ik je nu vertel dat je dat allemaal niet nodig hebt, dat de magie om alles te veranderen gewoon in jezelf zit? Dat die zogenaamde magie niets anders is dan jouw vermogen om de energie waar je uit bestaat te vormen naar jouw diepste wensen?

Waarschijnlijk zou je mij voor gek verklaren en waarom zou je ook anders. Het heeft alles met geloof te maken. Geloof in jezelf en geloven dat het kan, terwijl je je hele leven geleerd bent dat het leven is wat het is. Dat je moet vertrouwen op God of allerlei andere dingen die buiten jezelf liggen. Dat je niets kan veranderen aan de dingen die buiten je liggen, terwijl al die dingen helemaal niet buiten je liggen maar onderdeel zijn van jouw innerlijke werkelijkheid. De mechanismes die zeggen dat je niets kan veranderen zijn je eigen overtuigingen. Het zijn de regels die je voor jezelf opgesteld hebt en de wereld van magie die jij zelf gemaakt hebt. 

De innerlijke werkelijkheid naar buiten brengen

Het geloof dat ons allemaal maakt, de energie die wij allemaal zijn, vloeit van binnen naar buiten en ook weer terug van buiten naar binnen. Het is een wisselwerking van overtuigingen en de wetenschap dat alles wat onveranderlijk oog veranderd kan worden. Zonder dat je mij op mijn woord hoeft te geloven moet je eens proberen te stoppen met denken. Gewoon een moment stil staan, in stilte, zonder gedachten en zonder dat je bewust bent van jezelf. Om in dat moment daadwerkelijk bewust te zijn van jezelf, van je werkelijke bewustzijn zonder alle afleidende gedachten en overtuigingen. In dat moment ligt de wereld waarop de magie om alles te veranderen werkt. En waar talismannen en rituelen je kunnen helpen om die magie vast te houden.

Waarschijnlijk ben je wel bekend met rituelen. Iedereen heeft ze namelijk, zelfs als je er niet van bewust bent. Hoe je altijd hetzelfde doet als je opstaat bijvoorbeeld, de manier waarop je in je koffie roert of zachtjes in jezelf praat als je de laptop van je werk opstart. Je zal vast beter weten welke rituelen jij allemaal hebt, beter dan ik en ook andere dan die van mij. Het zijn jouw manieren om de werkelijkheid vorm te geven en te zorgen dat je geaard blijft in het hologram dat je gedachten en overtuigingen zijn. En om je leven vorm te geven van binnen naar buiten toe, zonder dat je er verder over na hoeft te denken. Wat dat nadenken is waar het allemaal om draait!

Je gedachten zijn niets anders dan je ego, een schild voor je bewustzijn. Hetgeen de werkelijkheid als een wereld die buiten je ligt in stand houdt en zorgt dat je blijft denken. Denken dat je geen rituelen nodig hebt, dat talismannen niet voor jou zijn, dat magie iets uit fantasieboeken is en niet bestaat in onze wereld. Dat wanneer je stopt met denken de stilte tegen je terug zal praten, maar stilte is niets meer dan stilte. Stilte kan je ook geen pijn doen.

Een talisman voor jou

Alles wat hiervoor kwam was niets meer dan een lange inleiding om je te vertellen dat je met behulp van een talisman je wereld kan veranderen. Dat je overtuigingen zorgen dat je wereld altijd hetzelfde blijft en niet zal veranderen, omdat je ervan overtuigd bent dat het niet kan veranderen. Het fysieke voorwerp van een talisman zal dit ook niet voor jou doen, alleen het geloof dat het kan doet dit. De wetenschap dat de talisman die je op dat moment in je bezit hebt zal doen waarvoor het gemaakt is. Een magisch voorwerp dat de magie in jezelf aanspreekt om datgeen in je overtuigingen te veranderen waar je op dat moment behoefte aan hebt. En die verandering in je overtuiging zal de wereld waarin je leeft wijzigen, want de wereld is en blijft volledig maakbaar.

Misschien weet je het niet, maar zelfs jij hebt op dit moment talismannen in je leven. Dingen die je herinneren aan tijden waarop je gelukkig was. Of niet gelukkig. Aan momenten die je niet wilt vergeten en dingen die belangrijk voor je zijn. Overtuigingen die zorgen dat jij maken wat jij bent en uitstraalt. Wat als ik je nu vertel dat je eens in je omgeving moet rondkijken, op zoek gaan naar die talismannen in je leven, reflecteren op je rituelen en kijken of je echt wel blij wordt van je overtuigingen. Misschien heb je namelijk wel hele andere talismannen nodig om te geloven dat je de wereld kan veranderen. Ik zou je dat wel willen vertellen, alleen voel ik mij niet de aangewezen persoon daarvoor. Als je de wereld wilt veranderen moet je bij jezelf beginnen. Het enige wat ik voor je kan doen is een talisman maken die je daarbij kan helpen. Stuur daarvoor mij een mail met de intentie waarvoor je een talisman wilt laten maken en dan bespreken we de mogelijkheden, voorwaarden en alles wat verder ter tafel komt.

Mijn mailadres is: de.elderman@gmail.com