DutchEnglish

Wat is surrealisme?

Een stukje kennis om te delen, zodat we allemaal op dezelfde pagina staan

Van oorsprong is het surrealisme een literaire stroming en wordt het in het in 1920 geschreven ‘Manifest van het Surrealisme’ door André Breton omschreven als: Automatische spontaneïteit in zijn meest pure vorm, waarin men probeert – verbaal, door het geschreven woord, of in welke vorm dan ook – de manier van denken te laten zien, geleid door fantasie, zonder enige gecontroleerde ratio en los van morele waarden. 

In het surrealisme staat het onderbewust centraal. Niet de bewuste gedachte, maar de vrije associatie. De wereld van dromen en spontaniteit. Het automatisch schrijven, waarbij de schrijver zonder gedachte woorden en zinnen opschrijft, was een belangrijk onderdeel van het Surrealisme in de beginjaren. Later is hier het automatisch tekenen en schilderen van droomwerelden bijgekomen. Surrealisme is geen weergave van de werkelijkheid, maar juist een manier om de werkelijkheid op een andere manier te duiden. Het is de wereld die voorbij gedachten, het ego en bewustzijn ligt. Het is de ongeziene wereld van het onderbewuste en de volledige vrijheid die we ervaren als we even stoppen met nadenken wat we willen gaan doen.

De jaren ’30 van de vorige eeuw waren de gouden jaren voor het Surrealisme en boette in de jaren daarna flink in betreft populariteit. Pas in de jaren ’80 werd het opnieuw omarmt en nieuw leven ingeblazen in de vorm van het neo-surrealisme.